Wisselvallig en minder warm
Gisteren, 11 mei, zijn de IJsheiligen van start gegaan die tot en met de 14e zullen duren. De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar. Abrupte klimaatveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter. En dat laatste hebben we geweten. Want meteen op de eerste dag van de IJsheilige St. Mamertus steeg de temperatuur in het midden van Brabant naar de zomerse waarde van 25 graden. Op deze Moederdag wordt het nog iets warmer en kan het 26 graden worden.
Naast dit zomerse weekeinde gebeurde er nog iets prachtigs in de afgelopen nachten: het noorderlicht. Dit was zelfs in Brabant te zien en dat is vrij uniek. Het noorderlicht, ook genoemd Poollicht of Aurora Borealis komt voor als er geladen deeltjes van de zon met bijvoorbeeld zuurstof- en stikstofatomen hoog in de atmosfeer reageren. Deze geladen deeltjes van de zon komen vrij in bijvoorbeeld een zonnewind, maar ook vooral tijdens een uitbarsting op de zon (ook wel een zonnevlam genoemd). Zo'n zonnevlam kan dan heel veel van deze geladen deeltjes richting de aarde sturen. Een deze keer was er sprake van een ongekend heftige geomagnetische storm die de aarde raakte. Vanwege het magneetveld van de aarde bereiken deze geladen deeltjes niet het aardoppervlak, maar worden ze afgebogen naar de poolstreken. En dan komt er een magisch kleurenspel voor. Vooral in de nacht van vrijdag op zaterdag leek het wel een lichtshow. Urenlang danste het noorderlicht boven ons land. Afgelopen nacht was het af en toe zichtbaar.
Terug naar deze zondag die fantastisch is begonnen met een stralende zon die afgewisseld werd met een reeks vliegtuigstrepen. Temperatuur loopt vanmiddag daarbij op naar een zomerse waarde. In de loop van dag zien we sluierwolken verschijnen die steeds dikker worden en daarbij kan in de avond al een (onweers)bui vallen. Een Scandinavisch hogedrukgebied is de oorzaak van dit prachtige en vooral zonnige weer dat vanaf Hemelvaartsdag van start ging. Bij Ierland komt vandaag echter een depressie tot ontwikkeling met uitlopers tot onze regio. Dat verklaart de toename van de bewolking en de kans op buien. Op maandag en dinsdag blijft de depressie op haar plek liggen. De wind draait naar het zuiden, waardoor de aanvoer van warme lucht in stand blijft en kan het op maandag nog 23 en dinsdag zelfs 26 graden worden. Maar er wordt wel onstabiele lucht aangevoerd. Beide dagen beginnen met een afwisseling van zon en wolken en in de middag en avond ontstaan er buien die met onweer gepaard kunnen gaan. Vanaf woensdag tot in het weekeinde wordt het minder warm en laat de thermometer waardes zien van gemiddeld zo’n 20 graden. Dat is warm voor de tijd van het jaar en ook het enige positieve, want daarnaast is het behoorlijk wisselvallig met perioden met regen en/of buien. We komen namelijk onder invloed van lagedrukgebieden die de hogedrukgebieden om ons heen op afstand houden.
Prettige
week!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten