Tweedeling
Opnieuw een lentedag en tevens een nieuw dagrecord. We kregen deze maand al de warmste 3e maart ooit gemeten en vandaag was het opnieuw raak. In De Bilt steeg de temperatuur naar maar liefst 17,8°C, waarmee het record uit 1991 met 17,6°C naar de tweede plaats werd verdreven. Daardoor is het officieel de warmste 14e maart sinds 1901. Landelijk werd het allemaal nog warmer, waarbij in Brabant de hoogste temperaturen werden gemeten. In Berkel-Enschot en Tilburg steeg het kwik in de thermometer naar 18,6°C, Maastricht had 18,3°C, Eindhoven 18,1°C en in Gilze-Rijen werd het precies 18,0°C. Maar dat leverde geen landelijk record op. In 1991 werd het in het Limburgse Arcen op 14 maart nog 19,4°C. De dag begon behoorlijk fris met 6 tot 7 graden. De zon scheen meteen al bij opkomst en werd in de loop van de ochtend gevolgd door sluierwolken. Deze werden op het einde van de middag steeds dikker, waardoor in onze regio het aantal zonuren op 9 bleef steken. In Herwijnen en De Bilt scheen de zon respectievelijk 10,7 en 10,4 uren. Kortom, een schitterende voorjaarsdag wat versterkt werd doordat er weinig wind stond. Helaas zal het een ééndagsvlieg zijn, want vanuit het zuidwesten zien we een koufront onze kant opkomen en zal bij ons in de nacht arriveren. Temperatuur zakt daarbij terug naar een of 11. Dat was echter niet het enige wat opviel deze week, want dat was ook de neerslag van afgelopen maandag. De hele dag regende het, waarbij in Berkel-Enschot 20 mm werd afgetapt; Ell had zelfs 30 mm in de regenmeter.
Morgen, vrijdag, komen we in een onstabiele atmosfeer terecht die gevuld is met koude lucht afkomstig van de poolstreken. Door de warmte van deze donderdag zal de atmosfeer in de loop van de dag daar flink op reageren. In de ochtend komen de buien het land binnen en deze worden in de middag steeds actiever. Op vijf kilometer hoogte zakt de temperatuur namelijk naar -26 graden en aan de grond is het een graad of 15. Het verschil van veertig graden maakt de atmosfeer al licht explosief wat zich uit in donder, bliksem en mogelijk ook hagelstenen. Deze buien kunnen ook nog eens gepaard gaan met windstoten. Kortom, de warme lentedag wordt onmiddellijk afgestraft, gevolgd door afkoeling.
Na die buien wordt het in het weekeinde namelijk niet warmer dan zo’n 10 graden en in het noordoosten schiet het kwik op zaterdagochtend naar het vriespunt. Op zaterdag komen we precies tussen twee depressies in te liggen en profiteren we heel even van een hogedrukgebied. Dit gaat in eerste instantie nog gepaard met bewolking, maar al snel volgen opklaringen. Zondag daarentegen hebben de randen van een depressie op de Atlantische Oceaan ons bereikt. Paraplu en regenjas kunnen dan uit de kast, want een neerslagzone trekt langzaam over regio. Van tijd tot tijd valt er dan ook regen en doordat de wind wat aantrekt zal het wat kil aanvoelen. Na het weekeinde wisselen natte en droge dagen elkaar af. Maandag is het komen en gaan van buien, terwijl we op dinsdag een afwisseling hebben van zon en wolken, waarbij het droog blijft. Woensdag ziet er dan weer nat uit en donderdag droog. Voor wat betreft de temperatuur gaat deze omhoog en ligt de hele week op 14 tot 15 graden. Op woensdag 20 maart start dit jaar de astronomische lente, maar van echt lenteweer zoals vandaag is dan nog geen sprake.
Prettig
weekend!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten