zondag 18 mei 2025

Weersverwachting deze week: 19-23 mei 2025

 Overgang naar koelerweer met vanaf vrijdag neerslag

 Afgelopen woensdag, 14 mei, was de laatste dag van de IJsheiligen en deze verliep niet zomers zoals de voorgaande drie dagen. Daarmee is het dit jaar geen zomerse IJsheiligen geworden. Vorig jaar was dat nog wel het geval toen we van 11 t/m 14 mei vier zomerse dagen van minstens 25 graden konden noteren. Oorzaak is de draaiing van de wind naar het noorden, waardoor langzaam koelere lucht onze regio binnenstroomde. Het leidde afgelopen vrijdag zelfs tot een middagtemperatuur van nog geen 20 graden (19,9°C in Berkel-Enschot en Tilburg). Ondanks dat de zon nog meer dan 12 uur had geschenen. In de ochtend was er sprake van vorst aan de grond. Het koudst werd het in het Brabant en Drenthe. Woensdrecht en Eelde registreerde ieder -3,5°C gevolgd door Gilze-Rijen -3,3°C, Eindhoven en Twenthe met ieder -2,2°C, Hupsel had -2,1°C, Deelen -2,0°C en Lelystad -1,0°C. De laatste keer dat we geen warme dag konden noteren was op de 7e toen het maximaal 18,2°C werd. Kortom, we hebben een zeer warme periode in deze maand achter de rug. In combinatie met de eerste dagen van mei beleven we dan ook een zeer warme meimaand. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur nu op 22,3°C tegen normaal 20,2°C. De nachten daarentegen zijn tot nu toe wat koeler dan normaal: 8,3°C tegen 9,2°C als langjarig gemiddelde (1998-2023). 

Wat opvalt dit weekeinde is dat zowel de zaterdag als deze zondag bewolkt zijn begonnen. Oorzaak is een noordwestelijke stroming waar we in terecht zijn gekomen met als resultaat dat er vanaf de Noordzee wolken worden aangevoerd. In de loop van de dag breekt de zon steeds de bewolking open, waardoor we een mix krijgen van stapelwolken en zonneschijn. Temperatuur loopt daarbij op naar 19 tot 20 graden. Uit een van die stapelwolken kan op deze zondag wel eens een verdwaalde bui vallen, maar of dat ook in onze regio zal gebeuren is maar de vraag. Dat heeft te maken met een depressie boven Polen en de Baltische staten, waarvan de neerslaggebieden boven de grens met Duitsland-Nederland komen te liggen. Tevens ligt er een hogedrukgebied bij IJsland met uitlopers tot over de Britse Eilanden en die probeert het neerslaggebied nu tegen te houden. 

Op maandag wordt het hogedrukgebied sterker en duwt de depressie Rusland in. Hierdoor wordt de wind meer oostelijk en krijgen we te maken met een stralende maandag met alleen maar zonneschijn en temperaturen die gaan oplopen tot zo’n 22 graden. Op dinsdag geeft de depressie het niet op en gaat de tegenval in. Het gevolg is dat het hogedrukgebied langzaam naar de oceaan wordt gedreven. De dinsdag begint dan nog wel zonnig, maar in de middag ontstaan stapelwolken en met 22 graden blijft het nog warm. Op woensdag komen we precies op de scheiding te liggen tussen het hoge- en lagedrukgebied en draait de wind naar het noordwesten en wordt er koelere lucht aangevoerd. Zon en wolken wisselen elkaar af bij nog maar 19 graden. Vervolgens probeert het hogedrukgebied nog even de depressie tegen te houden, waardoor de donderdag met veel sluierwolken gepaard gaat. Maar met maximaal 15 graden en een toenemende wind zal het erg fris gaan aanvoelen. Een weersomslag zit er dan ook aan te komen en dat zien we vanaf vrijdag gebeuren. Boven IJsland zien we namelijk een nieuwe depressie aankomen die een verbinding aangaat met een depressie boven Scandinavië. Dit kan het hogedrukgebied niet aan en verdwijnt in het weekeinde en zet koers naar de Atlantische Oceaan. We krijgen dan te maken met wisselvallig weer met een komen en gaan van buien afgewisseld met opklaringen, vooral als de stroming vanaf zaterdag uit het zuidwesten gaat komen. Temperatuur klimt wat omhoog en blijft steken op een graad of 18 tot 19. Eindelijk krijgen we dan te maken met regen, waar de natuur naar snakt. 

Prettige week!

Geen opmerkingen:

Weerspreuk van de week: 4-10 juli 2025

  Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed.   Met Amelberga van Munsterbilzen (10 juli), gaat de honingdeur open.