zondag 27 oktober 2024

Weersverwachting deze week: 28 oktober-1 november 2024

 Somber, droog en frisser

 Afgelopen nacht is de wintertijd ingegaan en dat betekent dat de klok een uur is teruggezet en een einde is gekomen aan de zomertijd. De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt nog steeds vijf maanden. Sinds 2002 luidt de regel voor de zomertijd dat deze ingaat op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Vóór 2002 waren de regels anders: van 1981-1995 liep de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van september. Vanaf 1996 eindigde de zomertijd op de laatste zondag van oktober. Deze wijziging werd doorgevoerd om de zomertijd met die in het Verenigd Koninkrijk te synchroniseren. In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd: ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Het weerbeeld pas zich daar de komende week wel een beetje aan, want de temperaturen gaan naar beneden. En dat mag ook wel. De afgelopen dagen verliepen namelijk extreem warm voor de tijd van het jaar met kwikstanden van meer dan 20 graden. Het leverde afgelopen vrijdag zowel officieel (De Bilt) als landelijk de warmste 25 oktober ooit waargenomen. Op die dag noteerde het KNMI-hoofdstation 18,8°C, waarmee het record uit 1953 met 18,3°C uit de boeken werd geschreven. Landelijk werd op vier stations zelfs een warme dag geregistreerd: Tilburg en Berkel-Enschot 21,2°C, Westdorpe 20,3°C, Woensdrecht en Eindhoven 20,2°C en Voorschoten 20,0°C. Het oude landelijke dagrecord stond op 19,7°C waargenomen in 1949 (Maastricht) en 2013 (Ell). Gisteren werd het nog veel warmer, maar dat leverde geen records op. Maastricht was daarbij de warmste plaats waar de thermometer een waarde aangaf van 23,0°C. Record staat voor 26 oktober namelijk op 23,3°C wat in Arcen in 2006 werd geregistreerd. In onze regio was het gisteren met 22,1°C ook genieten geblazen. Het bleef droog en de zon liet zich regelmatig zien. 

Afgelopen nacht trok een regenzone over en daarachter stroomde koele lucht Brabant binnen. Daarom zal het op deze zondag niet warmer worden dan een graad of 17. Het blijft wel droog, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. We hebben namelijk te maken met een hogedrukgebied boven de Azoren en deze komt steeds dichterbij en spreidt zich vanaf morgen over vrijwel geheel Europa uit en blijft daar de hele week liggen. Normaal gesproken zou dat prachtig weer opleveren en hoge temperaturen. Maar een hogedrukgebied kan ook totaal ander weer opleveren. Namelijk veel bewolking en mist in de ochtenduren. En dat laatste staat voor ons op het weermenu. Op maandag kan uit die bewolking wat lichte regen vallen, maar daarna is van neerslag geen sprake meer. Oorzaak van het grijze weer wat ons te wachten staat is de ligging van het hogedrukgebied. De wind komt namelijk vaak uit noorden en westen en dat brengt wolkenvelden mee vanaf de Noordzee en kans ook wat lichte (mot)regen. Langzaam beginnen de temperaturen ook te dalen: van 15 graden op maandag tot een graad of 11 in het volgende weekeinde. Ook de nachttemperaturen gaan naar beneden, maar van vorst is nog geen sprake. 

Prettige week!

Geen opmerkingen:

Weerspreuk van de week: 27 juni-3 juli 2025

  Is Sint Pieter (29 juni) helder en klaar, dan wordt het een goed bijenjaar.   Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed.