zondag 11 februari 2024

Weersverwachting deze week: 12-16 februari

 Aanhoudend warm en vanaf woensdag wisselvallig 

We bleven een superzachte februarimaand. Normaal moeten we in de eerste tien dagen van deze maand op een gemiddelde zitten van 5 tot 6 graden overdag. Deze staat in onze regio nu op 11,6°C. Dus twee keer zoveel! Dat geldt ook voor de nachttemperatuur die normaal rond het vriespunt moet liggen, maar dit jaar op een gemiddelde zit van 6,4°C. Het zijn temperaturen die voor april niet zouden misstaan. Al die hoge kwikstanden hebben te maken met een west tot zuidwestelijke stroming die zeer warme lucht onze kant op liet komen. Dit ging gepaard met neerslag, en niet zo’n klein beetje ook. In de afgelopen vier dagen is in Berkel-Enschot en Tilburg meer dan 50 millimeter gevallen, waardoor de regenmeterstand voor deze maand al op respectievelijk 63 en 67 mm staat. Het langjarig gemiddelde voor de sprokkelmaand staat op 66 mm. Kortom, we kunnen nu al zeggen dat februari 2024 als zeer zacht en nat de boeken in zal gaan. Brabant is overigens tot nu toe de natste provincie; vanaf Eindhoven tot aan Bergen op Zoom. De meeste neerslag is daarbij afgetapt in Klundert met 73 mm. Tenslotte zijn de eerste tien dagen ook zeer somber. In onze regio heeft de zon in totaal maar 14 uur geschenen. 

Op deze zondag staat de barometer nog bijzonder laag, maar is wel met een opmars bezig. De depressie die ons veel regen bezorgde dooft namelijk uit en trekt langzaam naar het noorden. Maar dat wil nog niet zeggen dat het meteen droog is. Zo regende het sinds gisteravond en duurde tot vanochtend wat nog 7 mm opleverde. Inmiddels is het droog geworden en dat blijft het nog wel een tijdje. Pas in de loop van de middag komen vanuit België buien onze provincie binnen. Als die buien dan precies vallen na D’n Opstoet in Kruikenstad dan wordt het nog een aardige carnavalszondag in Tilburg en omstreken. Temperaturen stijgen daarbij naar zo’n 10 graden. 

Op maandagochtend hebben we nog last van een enkele bui gevolgd door opklaringen. Dat laatste heeft te maken met een hogedrukgebied dat vanuit Spanje onze kant probeert te komen. De wind draait naar het westen en wordt het met 9 graden iets minder zacht. Dinsdag wordt de beste dag van de week als het hogedrukgebied zich heeft uitbreid tot over de Alpen. Zon en wolken wisselen elkaar af en laat de temperatuur weer dubbele cijfers zien. Maar depressies bij IJsland en op de Atlantische Oceaan zetten de aanval in. Dat betekent dat in de loop van dinsdag de bewolking toeneemt en ons een natte woensdag laat bezorgen met een komen en gaan van buien. Met die neerslag wordt alsmaar zachte lucht aangevoerd met donderdag als hoogtepunt. Op woensdag wijst de thermometer nog 12 graden, maar op donderdag zal dat een graad of 16 zijn. Vier jaar geleden was het op die datum van 15 februari ook zeer warm: in Woensdrecht en Maastricht werd het 17,0°C. Niet normaal. Op donderdag is het in eerste instantie nog wisselvallig, maar in de loop van de dag wordt het droog. Dan is het wachten op de volgende regenzone die op vrijdagochtend over onze regio trekt wat gepaard zal gaan met veel wind. Boven Engeland komt op donderdag een nieuwe depressie tot ontwikkeling die op vrijdag boven de Noordzee ligt en snel wegschuift naar Denemarken. Hierdoor wordt het in de middag alweer droog, bij een temperatuur van zo’n 12 graden. In het weekeinde krijgen we een tegenaanval van hogedrukgebieden ten zuiden van ons. De neerslagkansen verdwijnen en de zon laat zich steeds vaker zien. Met kwikstanden van rond de 13 graden overdag en 10 graden in de nacht is de winter nog ver weg. 

Prettige week!

Geen opmerkingen:

Weerspreuk van de week: 4-10 juli 2025

  Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed.   Met Amelberga van Munsterbilzen (10 juli), gaat de honingdeur open.