zondag 27 augustus 2023

Weersverwachting deze week: 28 augustus-1 september

 Licht wisselvallig 

De overgang van warm naar koeler weer op het einde van afgelopen week is niet zonder slag of stoot gegaan. Vooral vrijdagochtend was het raak in Brabant en Limburg. In onze regio was er zelfs sprake van een Egyptische duisternis waarin het zo donker werd dat je verlichting in je huis aan moest doen. Een teken dat er noodweer op komst is en dat klopte ook. Een gebied met stevige onweersbuien trok over, waarbij deze gepaard gingen met zware windstoten. Vooral in de regio Den Bosch en Vught ging het flink te keer. Waarnemers spraken van een slachtveld van omgewaaide bomen en afgerukte takken. Enkele bomen werden getroffen door de bliksem en spleten helemaal uit elkaar. Ook waaide bomen om en kwamen op het spoor terecht. Daarnaast was er sprake van stortregens, waarbij de regen in een rechte lijn naar beneden viel. In de hoofdstad van Brabant liepen kelders onder water en in Oisterwijk stonden straten blank. Volgens weerstation Den Bosch kwam in 24 uur tijd 80 mm naar beneden. Niet normaal. In onze regio bleef het beperkt tot 14 mm. In Berkel-Enschot staat het neerslagtotaal van deze maand al op 148 mm. De laatste keer dat er zoveel neerslag in een oogstmaand viel was in 2014 toen 158 mm werd afgetapt. De natste augustus ooit sinds het begin van de metingen in 1878 is die van 2006, waarbij in Berkel-Enschot 214 mm in de regenmeter werd opgevangen.

En we zijn deze maand nog niet van de buien af. Afgelopen nacht trok al een bui over en vanochtend was Zeeland aan de beurt met een reeks onweersbuien. En dat gebied schuift nu verder het binnenland binnen richting het noordoosten. Deze zondag moeten we rekening houden met buien die met onweer gepaard kunnen gaan. Voor het hele land is dan ook code geel afgekondigd voor vanmiddag. Met kans op hagel en windstoten tot 60 km/u. Al deze buien horen bij een depressie die over de Noordzee trekt en daar omheen zitten allemaal buien. Daarin zit ook koelere lucht, waardoor het vandaag maximaal 19 tot 20 graden zal worden. 

Op maandag krijgen we nog zo’n dag met buien die in de middag onze regio zullen aandoen. Met 21 graden wordt het dan wel wat zachter. We zien dat dan vrijwel geheel Europa bedekt is met lagedrukgebieden en alleen bij de Azoren zien we een hogedrukgebied liggen. Deze probeert de komende dagen het vasteland van Europa te bereiken, maar dat gaat niet lukken. Op donderdag valt het zelfs helemaal uit elkaar. Tot die tijd blijven we onder invloed van depressies die ons steeds bewolking zullen geven afgewisseld met buien en opklaringen. Dinsdag lijkt een droge dag te worden, maar dat geldt niet voor de woensdag als in de loop van de dag buien ons een bezoek zullen brengen. Met tot en met donderdag 21 graden op de thermometer zijn dat vrijwel normale kwikstanden voor de tijd van het jaar en daarmee sluiten we de maand af. Op vrijdag is het de start van zowel september als de meteorologische herfst en meteen zien we een weersverbetering. Ook de depressies boven Europa vallen namelijk uiteen en daarvoor in de plaats zien we nu hogedrukgebieden ontstaan. Op vrijdag zien we er eentje boven Polen liggen. De zon krijgen we dan steeds meer te zien en de temperatuur gaat omhoog richting de 24 graden. Op zaterdag kan het nog wat warmer worden. Daarbij zien we wel wat sluierwolken binnenkomen en dat heeft te maken met een uitloper van een depressie bij IJsland die ons weet te bereiken. De warmte op zondag wordt dan verdreven met buien die met onweer gepaard kunnen gaan en zijn we terug bij af. 

Prettige week!

Geen opmerkingen:

Weerspreuk van de week: 27 juni-3 juli 2025

  Is Sint Pieter (29 juni) helder en klaar, dan wordt het een goed bijenjaar.   Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed.