Zacht, licht wisselvallig en soms onstuimig
Het was maar een sombere week. De zon zagen we nauwelijks, terwijl de luchtdruk enorm hoog was en bijna de 1040 hPa aantikte. Als je dan op je barometer kijkt staat daar een zonnetje en mooi weer, maar niets was minder waar. Oorzaak was de ligging van het hogedrukgebied, want dat is bepalend. Bij een hogedrukgebied draait de wind, op het noordelijk halfrond, altijd met de klok mee. Komt de wind uit het oosten en zuiden dan is het vaak droog met zonneschijn, maar staat er een noorden- of westenwind dan wordt er vochtige lucht aangevoerd vanaf de oceaan en Noordzee dat zich uit in bewolking waar soms wat neerslag uit kan vallen. En dat laatste vond afgelopen week plaats. Daarnaast was het overwegend droog en dat allemaal na een kletsnatte periode. In De Bilt staat de regenteller inmiddels op 165 mm en daarmee is het de natste januari sinds 1849 toen met de neerslagmetingen zijn begonnen, want het oude record stond op 141 mm uit 1948. Gemiddeld over het land is er in de eerste maand van januari zo’n 125 mm gevallen en staat daarmee op de 5e plek. Kijken we naar onze regio dan is er in Berkel-Enschot ‘slechts’ 109 mm afgetapt, Gilze-Rijen 148 mm en Chaam 147 mm. De meeste neerslag viel in Barendrecht waar de teller op 182 mm staat. Kortom, januari 2023 gaat de boeken in als een kletsnatte maand en daarnaast ook zacht en somber. Daarmee gaat er meteen een streep door de winterverwachting, want januari zou nog kouder worden dan december.
Terug naar dit weekeinde waar we gisteren, op zaterdag, flink de zon hebben gezien. De dag begon bewolkt, maar in de middag waren er enorme opklaringen en die waren ook nog in de avond, waardoor het flink kon afkoelen. Overdag werd het al niet warmer dan een graad of 3 en in de avond ging het zelfs vriezen. Dat zette in de nacht door, voordat de bewolking kwam binnendrijven. In Berkel-Enschot zakte het kwik tot -1,5°C, Gilze-Rijen -3,3°C en in het Limburgse Ell vroor het zelfs matig: -5,1°C. Aan de grond was het allemaal nog kouder, waarbij op meer plaatsen het matig had gevroren. Zo noteerde Maastricht -7.2°C, Ell -7,1°C, Eindhoven -6,6°C en Volkel en Woensdrecht hadden ieder -5,1°C. Het zullen de laatste plaagstootjes zijn van het koude weer, want zachte lucht is onderweg. Nog niet op deze zondag als het kwik op 4 graden blijft steken.
Op dit moment blijven we nog steeds onder invloed van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, maar tegelijkertijd zien we een depressie boven Scandinavië liggen die steeds sterker wordt. Er ontstaat nu de komende dagen een strijd tussen het hogedrukgebied en die depressie, waardoor de wind gaat toenemen. Op maandag en woensdag zullen we dat flink merken. De maandag ziet er overigens nog prima uit. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft droog en met 8 graden is het zacht. De dagen erna zien we dat de depressie steeds dichterbij komt. De bewolking neemt verder toe en af en toe valt daar wat lichte regen of een bui uit. Op woensdag ligt de depressie zelfs voor de kust van Noorwegen en dan gaat het nog harder waaien. Het wordt een onstuimige dag, waarbij buien vallen die gepaard kunnen gaan met zware windstoten. Op donderdag wint het hogedrukgebied weer terrein en zet koers richting Frankrijk waar het zaterdag aankomt. Dit gaat op donderdag nog gepaard met enkele buien en opklaringen en temperaturen die in de dubbele cijfers gaan lopen van 10 tot 11 graden. Daarna is het tot in het weekeinde droog en neemt de wind steeds meer af. Op vrijdag overheerst nog de bewolking, maar op zaterdag zal de zon volop schijnen als het hogedrukgebied boven Frankrijk ligt. Februari begint dus zacht en is winterweer nog ver weg.
Prettige
week!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten