zondag 17 juli 2022

Weersverwachting deze week:18-22 juli

 Eerste dagen extreem heet, maar waarschijnlijk geen hittegolf 

De koude noordwestelijke stroming heeft ervoor gezorgd dat de warmte wat later komt dan verwacht. Gisteren werd namelijk nergens de zomerse grens van 25 graden gehaald. En dat is belangrijk in verband met het tot stand komen van een hittegolf. Je hebt namelijk vijf zomerse dagen van 25 graden nodig, waarvan er drie de tropische grens van 30 graden bereiken. Dat laatste zal geen probleem opleveren, maar voor de donderdag wordt het wel interessant. Blijft het kwik namelijk steken tot onder de 25 graden dan hebben we, ondanks de extreme hoge temperaturen, dus geen hittegolf. Dat die warmte er nu pas aankomt zagen we afgelopen nacht. In het uiterste zuidwesten van Zeeland werd het niet kouder dan zo’n 14 graden, terwijl het kwik in de rest van het land flink onderuit ging. In Deelen, Hupsel en Twenthe daalde het kwik afgelopen nacht tot 5,7°C en in onze regio tot een graad of 9. Aan de grond werd het allemaal nog kouder tot 0,5°C in Twenthe. Daarmee werd het zelfs de op één na koudste start van 17 juli ooit waargenomen sinds 1901. Alleen in 1971 werd het kouder met 0,1°C in Rotterdam en 0,3°C in Eindhoven. De warmte schuift dus via Zeeland ons land binnen. Dit gaat gepaard met sluierwolken en temperaturen die vandaag naar de 28 graden gaan. Het is de start van een aantal dagen met extreme warmte. En dat geldt ook voor onze omliggend landen, waarbij Groot-Brittannië al code rood heeft afgekondigd en België code oranje en dan alleen voor de maandag en dinsdag. 

Op deze zondag bevinden we ons midden in een hogedrukgebied. Kijk maar eens naar de barometer die nog steeds aan het stijgen is. Dit zorgt voor rustig en warm zomerweer. Maar het hogedrukgebied gaat aan de wandel en ligt op maandag ten oosten van ons. Hiermee komt een zuidelijke stroming op gang met aanvoer van warmte vanaf Spanje en Frankrijk waar op veel plaatsen de 40 graden werd gehaald. Als deze bij ons arriveert gaat daar nog een aantal graden van af en blijft op 38 graden steken. Dit betekent vrijwel overal nieuwe dagrecords. De warmste 18e juli ooit was in 1964 toen het in Volkel 34,7°C werd. Op dinsdag krijgen we een opstuwing van hitte doordat er boven de Britse Eilanden een lagedrukgebied komt te liggen, terwijl het hogedrukgebied nog steeds ten oosten van ons ligt. Hierdoor wordt het allemaal nog heter en zal het rondom Tilburg 40 tot 41 graden worden. Dat betekent dat ook op deze dag het warmterecord sneuvelt. Dat staat voor 19 juli op 37,1°C waargenomen in 2006 in Westdorpe. Waarschijnlijk wordt het nationaal hitterecord van 40,7°C van 25 juli 2019 in Gilze-Rijen niet gehaald. Neemt niet weg dat de hete luchtoven op maandag en dinsdag volledig openstaat. Let op ouderen en kwetsbaren onder ons, want die zullen het lastig krijgen. In Spanje zijn namelijk al 360 doden gevallen door de extreme hitte(golf) aldaar. Gisteren noteerde Portugal voor de tiende dag op rij een kwikstand van meer dan 40 graden. En dat is echt niet leuk meer. 

Vanaf woensdag wordt het minder extreem warm doordat het Britse lagedrukgebied naar de Noordzee verhuist. De wind draait dan naar het zuiden tot zuidwesten, waardoor vochtige lucht onze kant op kan komen. Na een zeer warme en zwoele nacht van dinsdag op woensdag loopt de temperatuur overdag nog wel op naar de 31 graden voordat regen- en onweersbuien ons zullen bereiken. De verwachting is nu dat deze buien pas in de avond en nacht naar donderdag zullen passeren. Ondertussen zien we op de Atlantische Oceaan een nieuw hogedrukgebied liggen en deze breidt zich op donderdag uit tot over de kust van Frankrijk en Groot-Brittannië. Hiermee krijgen we een noordwestelijke stroming en wordt koelere aangevoerd. Daardoor zou de temperatuur wel eens onder de 25 graden blijven steken en is er dus geen sprake van een hittegolf. We komen namelijk dan één zomerse dag tekort. Op vrijdag daarentegen laat de thermometer nog wel een waarde zien van ruim 25 graden, maar die mag niet meegeteld worden. In het weekeinde wordt de atmosfeer helemaal opgefrist en duwt de hitte letterlijke het land uit. Dit gaat gepaard met een komen en gaan van onweersbuien en dan vooral op de zaterdag. Op zondag kan er nog een enkele bui vallen. Met 23 tot 24 graden zitten we dan weer op normaal waarden voor de tijd van het jaar en dat is heerlijk voor de Tilburgse kermis die vanaf vrijdagavond 22 juli van start gaat. Maar ja, geen hitte maar dan wel buien. Typisch Hollands zomerweer.

Prettige week!

Geen opmerkingen:

Weerspreuk van de week: 4-10 juli 2025

  Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed.   Met Amelberga van Munsterbilzen (10 juli), gaat de honingdeur open.